Spray Paint Art

A spray(vagy space) paint art a graffiti és a csendélet, vagy tájképek kombinálásával jött létre.
Ez a féstési műfaj remekül "egybegyúrja" a kreativitást és a graffiti művészetét.
(Én egy kerek hete próbáltam ki először, nem is olyan nehéz. Azóta ha van időm, mindig ezt csinálom) :)

No, nézzük csak, hogy is készítsük el:
1.:Először csináljunk mondjuk egy bolygót/holdat: a lapot befújjuk pl. zölddel, majd rá sárgát. Ezt letakarjuk MAGAZIN újsággal, és az ujjainkkal finoman rányomkodjuk a papírra, és felszedjük azt. Ekkor a bolygó zöld alapon sárga "kráteres(?)" lesz(lehet fordítva is, ez attól függ, mennyi ideig volt rajta a papír, ill. milyen erősen, mekkora felületet simítottál). Ha sziklaszerű mintát akarsz, akkor közönséges újságpapírt összegyűrsz és úgy, ahogy van elkezded nyomkodni erősen a festékrétegbe.
Ha készen van(nak) a bolygó(k), akkor a szélét befújjuk feketével(vagy akármilyen színnel, a lényeg, hogy olyan legyen, mint a háttér(!)). Ezután rátesszük a sablont(ez bármilyen kör alakú tárgy lehet, a lényeg, hogy ne mozduljon el).
2.: piramis: a linkelt videón nincs piramis, de a spray p. a. festményekben nagyon gyakori és könnyű is. Piramist úgy csinálhatunk egyszerűen, hogy: egy négyzet, vagy háromszög alakú lapot rárakunk a rajz aljára. De előtte ugyanúgy megcsináljuk(aki akarja), mint a bolygók mintáját. Ha készen vagyunk ezzel, rárakjuk a sablont és a háttér színével lefestjük. (aki akar, a építmény tetejébe egy kis fehéret fújhat, mintha ragyogna(így stílusosabb, de itt akkor jobban kell figyelni az árnyékolást)). Most, ha levettük a sablont, egy nagy háromszöget látunk. A piramis magasságába egy pl. kartonpapírt raksz úgy, hogy álljon(a széle kettészeli a piramist függőlegesen). Ezután óvatosan feketével kezdjük el fújni a piramis közepétől(aljától a tetejéig) ki a széléig(FIGYELEM! A szélén hagyjunk szabadon részt a mintából!))
3.: (egy kis visszaugrás: tekerjünk vissza: a bolygókon a sablonok még mindig takarják a színes égitesteket. Ha megcsináltad az űrt(lehet egyszínű, fekete, vagy akár barna-sárga is, csak a fantáziádon múlik), akkor jöhetnek...
4.: ...a csillagok! A csillagokat eleinte nem olyan könnyű, de másik próbálkozásra már menni fog mindenkinek: az ujjunkra bőven, közelről fújjunk rá fehérrel. Rázzuk le egyszer(DE NE A LAPRA!) Miután "kicsepegtettük", utána pöckölő/pöccintő mozdulatokkal FELÜLRŐL(nehogy valaki oldalról csinálja, mert elveszik a hatása!) megszórjuk a még száradó hátteret. Ha ez kész, akkor még aki akar csinálhat...
4.1.: ...fénylő csillagok(at). Ez egyszerű, de mégis nehéz(azt hogy?):
Fogunk egy kartonpapírt(vagy bármi keményebb, sík/vékony tárgyat). Odarakjuk(mint a piramisnál) a tárgyat és egyszer, gyorsan fehérrel egy csíkot húzunk a sablon tetejétől az aljáig. Ha ezt kész és még akartok ilyet csinálni, ajánlom, húzzátok le a tárgyat valamin, mert a fehér festék le fog folyni!
4.2.: Hullócsillagok: ez egyszerű: a fehér kannát fejjel lefelé fordítod és hirtelen rácsapsz(ne nagyot, óvatosan) a spray aljára. Ennyi :)
5: Sziklák, meteorok(ki mit fest) : kell hozzá: egy alapszín, amit először fújsz(ilyen lesz az árnyékolása), és maga a szikla színe, amit értelemszerűen másodjára fújsz. Ha mindkét szín egymáson van, akkor MAGAZIN papírt rakjunk rá és kezdjük el húzni, miközben a körmünkkel erősen nyomjuk.
6.:Vízesés: ha az alapszín fehér, akkor könnyű a dolgod: csak egy kartonpapírral kezdd el húzni(a videón rajt van). Ha az alapszín más, akkor a kartonra ráfújsz fehéret(úgy, hogy kicsit folyjon), majd NEM RÁNYOMVA húzod.
7.: fák, árnyak. Egy papírt(ajánlom itt is a kartont) kettéhajtasz és ahol a metszet van, fújsz egy kis feketét(vagy amilyen lesz az árny) és szabad kézzel megrajzolod, de vigyázz, ne sértsd fel a felső réteget!

Lényegében ennyi. Ha valami kérdésed van, írj nyugodtan, de a(most reklám) youtube-n, ha rákeresel, könnyen elsajátíthatod.
Egy darabig most én sem leszek a trukkok.hu-n, úgyhogy tőlem most ne kérdezzetek(jaj, a munka :( )

KoN2010. nov.

Hiba jelentéseHiba jelentése

Kapcsolódó trükkök

Összes trükk

Hozzászólások

Hozzászólás írásához jelentkezz be vagy lépj be Facebookkal!

misaodmiss

Tényleg szükséges hozzá maszk??? És ha igen akkor hol lehet venni ? :o

The_Boss

@Martina23 azért "fújjuk le" tűzzel, hogy gyorsabban száradjon a festék. Egyébként a kép föle kell fújni, mivel ha rá fújod bizony megég. (saját tapasztalatból :D )
Aki esetleg kiszeretné próbálni annak tudom ajánlani kezdetben a flame márkát (legolcsóbb, de azért használható), viszont egy kicsit drágábban kapható a MTN 94 finom vanília illatú szóval nem hal meg az ember zártabb térben sem vele.
Papírnak a fényes fotópapír ami bevált illetve a sima karton papírlap.

Martina23

És miért fújják le tűzzel???

chevchelios

Én Prisma Color sprayt próbáltam, de az nem takart, utána a Pinty Plus Evolution spray-t használtam, eddig nekem az jött be a legjobban, mert jól takart és az ára is elfogadható, bár az első próbálkozásnál, mikor túl vastagon fújtam, megfolyt, de utána belejöttem XD
Papírboltban kértem keményebb fehér lapot, mint az írólap és teljesen jó volt. 

The_Boss

Én arra lennék kiváncsi, hogy milyen festék kell hozzá meg konkrétan milyen papír, mert ma sikerült bevásárolnom akrill festékből hát az egy sz@r megfolyt, nem fedett, meg sima műszaki rajzlapra próbáltam. Szóval valami konkrét festék típus kellene meg papír típus. Előre is köszi

mrkorte

Érdekelne engem hogy ezt fémre is lehet mert én csak papira láttam?

Dr.OGA

Üdv sidi00.
Az egy festő kés. Ssokféle formában és méretben létezik, pl:
http://bolthely.hu/muveszkatalogus/id/01056_Festok es_RGM

Ez nem reklám, csak a Google-ben az első talált oldal volt a festő késre.

Illetve a következő youtube-os space paint-es videóban az elején egy teljes készlet is feltűnik:
http://www.youtube.com/watch?v=NktjkSdf4Nk&NR=1

De nem feltétlenül kell kifelyezetten festő kés. Sokminden mással is helyettesíthető, sniccer, spakli, stb. illetve akár készíthetsz magadnak is, láttam egy másik space paintert, aki egy spaklit alakított át úgy, hogy három különböző élhosszúságú eszközt kapott belőle...

A témában nekem is volna kérdésem.

Több ilyen videón láttam már, hogy a végén tűzzel "szórakoznak", mellékelek két ilyen videót:
http://www.youtube.com/watch?v=dY1Lr-yGtd8
http://www.youtube.com/watch?v=IRn7d5ZGV70&feature =related

kérdésem erre vonatkozik, hogy ennek kimondottan van szerepe? Ad valami extrát?
Értem ezalatt, hogy így gyorsabban száradva meg is változik valami tulajdonság?
Vagy csak annyi, hogy gyorsabban megszárad... már, ha gyorsabban szárad ettől...

Ez ügyben ha valaki mond valami okosat, annak előre is köszi.

sidi00

hello. az érdekelne, hogy mi az amivel ott karcolgat? az valami véső lenne vagy micsoda?

KoN

Festékek, lap, kartonpapír, véső, újságpapír, magazin papír, sablonok(fazéktető, konzervdoboz, kivágott figurák(árnyak)), a kezed :), stb.

dusan1987

Szervusz!
szeretném kipróbálni a spray paintinget....
tudnál nekem 1 listát adni,hogy kb. mi az ami kell hozzá...
pl:gondolom pár alapszín....meg ilyesmik...
láttam sok videot amiben festenek,de sokszor nem látom,hogy miket használnak....
köszi,D