Stencilek

Ezek az úgynevezett stencilek egyszerűen mondva: sablonok. A kivágott lapon lévő részek lefújásával kapunk képet. Legtöbbször a minta egy árnyék szokott lenni (pl.: ember, állat, tárgyak stb.) A komolyabb stencilek készítéséhez több szín, és minta kell:

- az alaphoz

- az árnyékoláshoz/részletekhez

-(és aki akar) a körvonalhoz/háttérhez

A készítés:

1.lépés: keresünk egy mintát (pl.: egy árnyék) (bármilyen)

2. lépés: a mintát papírra, vagy kartonra rárajzoljuk (szabadkézzel, indigóval, vagy kopírozással).

3. lépés: kivágjuk BELÜLRŐL a mintát, majd fújhatjuk is (először csak legális helyeken gyakoroljátok! Én például a garázsfalamat fújtam le).

A bonyolultabb minták elkészítéséhez több szín kell

I.lépés: készítsetek egy rajzot arról, milyet szeretnétek

II. lépés: vágjátok ki a körvonalat

III. lépés: vágjátok ki a részleteket (tehát tegyük fel, hogy pl.: egy rókát festünk. Kivágtuk a körvonalat. Az lesz, mondjuk sárga. De a rajzon még van 2 féle színű árnyékolás. Ezeket az árnyékolásokat „foltokként” kivágjuk (minden különböző színű foltot egyenként!))

IV. lépés: ha készen vannak a kivágások, akkor kezdjük a festést! (Először befestjük az alapot sárgával, majd jöhetnek az árnyékolások: az egyik árnyék színe pl.: narancs, a másik meg fekete legyen. Az alapra ráhelyezzük az egyik árnyékolást, és lefújjuk. Ha ez kész, akkor jöhet a másik. Ezt is ugyanazzal az eljárással csináljuk, és ha mindent matematikai pontossággal készítettünk, akkor egy "élethű festményt" kapunk végeredményként. A videón részletesen bemutatják.

KoN2009. nov.

Hiba jelentéseHiba jelentése

Kapcsolódó trükkök

Összes trükk

Hozzászólások

Hozzászólás írásához jelentkezz be vagy lépj be Facebookkal!

HeartBreaker

valaki nem tudna nekem segíteni,hogy egy fényképből stencilnek való sablont csinálni? max olyan 2-3színeset,árnyalatosat???

katyu06

valaki nem tudja hogy az ilyeneket betükben agy hogy csináljam? :D nem nagyon tudom el képzelni az ilyenket DX

rorschach

van a lidl-ben most ijen stencil készítő készlet csomó penge meg nyél meg minden és viszonylag olcsó 2000 magyar királyi forint :)

-Kes-

stencil nem nehéz de,viszont nagyon jól tud mutatni.

fren

ez zsír de én sosem tudom hogy milyet csináljak:)

EckoRhino

Rendben,utána nézek mindenképp. Kössz mindent.

KoN

...az a helyzet, hogy én azt a munkahelyemről szerzem be, de szerintem valamelyik nagyobb papír vagy barkácsboltban megtalálható.

EckoRhino

És olyat hol tudok beszerezni? Amúgy köszi!

KoN

Használj műanyag közteslapot! Én is azzal csinálom :)

EckoRhino

Hello! Nyomtam már jópár sablont,kicsiktől a nagyokig,sajnos a többségét már átfestették,mert pár éve nem csinálom már(de azért fennmaradt pár jó)....viszont most úgy gondoltam,hogy itt a nyár feldobok pár sablont plusz egyik haverom is megkért,hogy lakásába csapjak fel vmi jóságot. A lényeg a következő...eddig bementem dekor boltba,vettem egy majdnem 2 mm vastag préselt kartont(csak azért,hogy utcán ne hajoljon/szakadjon el,ne ázzon át),arra rávittem a témát és szikével kivágtam. Na most a kérdés,hogy nem tudna-e valaki más "alapanyagot",amiből könnyebben és gyorsabban kilehetne vágni egy sablont,de mégsem fog elhajlani és átázni??? Csak,mert egy 1m x1.5m-es sablont ebből kivágni kb. 1.5 óra volt és utána 3 napig fájt az ujjam :D Kössz a segítséget és boccs,ha túl hosszan írtam! :D